Üretilen baretler bazı baret imalatı şartlarına ve standartlarına göre yapılması zorunludur. Bu şartlar sağlık açısından kullanıcısını daha iyi şartlarda çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle baret imalatı yapılırken uzmanlar tarafından çeşitli kontroller yapılır. Baret imalatı yapılırken uyulması gereken standartlar şu şekildedir:
- EN 397 standartları
- CE belgesi standartları
Yukarıda ki standartlar bir baretin renklerini ve kullanım özelliklerini belirleyen şartlardır. Bu şartları taşımayan ürünlerin baret imalatı olması yasaktır. Yukarıda ki şartlar mavi, beyaz, yeşil, sarı ve turuncu renk baretler için geçerlidir. Kırmızı renk baret imalatı için ise EN 397 ve CE dışında bir de EN 812 standartlarına uyulması gerekmektedir.
Baret İmalatı Şartları
İmalat şartlarını taşımadan yapılan baret imalatı kullanıcıyı çalışma şartlarında oldukça yormaktadır. Öte yandan bu tarz baretlerin hiçbir koruyucu özelliği de bulunmamakla birlikte üstüne iş kazaların oluşmasına dahi sebebiyet verebilmektedir. Baret imalatı şartları genel olarak şu şekildedir:
- Tere ve elektriğe dayanıklı olan malzemeden yapılması
- Baret gövde gücü için en az 5 adet çıkıntı olması
- Baret siperliği en az 5 cm olmalı
- Baret genişliği 25 cm’den az olmamalı
- Her çeşidi 3 farklı numara ile baret imalatı olmalıdır. Bu numaralar; 50-54, 54-57, 57-60 olmalıdır
Günümüz koşullarında üretim teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak baret imalatı da çok daha üst düzeyde kalitede yapılmaktadır. Bu durum söz konusu ürünlerin fiyatlarının da çok daha makul bir seviyede oluşmasını mümkün kılmaktadır. Bundan dolayı siz de baret alacaksanız mutlaka bu tür ürünlerin fiyatlarına dair kapsamlı bir araştırma yapmalısınız!
Renklere Göre Baret İmalatı Özellikleri
Toplamda 6 farklı çeşidi olan baretlerin baret imalatı yapılırken taşıması gereken özellikler birbirinden farklıdır. Mavi renkli baret imalatı yapılırken; bir baretin ön yüzünde firma adı ve kan grubunun yazılacağı bir yer olması gerekmektedir. Sarı renkli baretlerde ise CE standartlarının yanı sıra sıkmalı tip olması gerekmektedir. Yeşil renkli baretlerde ise elektriğe karşı koruyucu ek önlemlerin alındığı şekilde imal edilmesi ve sıkmalı tip olması gerekmektedir.