Darbe emici özelliği sayesinde baret tehlikeli çalışma alanlarında baş kısmını korumak amacıyla kullanılmaktadır. İş yerlerinde güvenliğin sağlanması için bazı ekipmanların kullanılması zorunludur. Bu ekipmanlar herhangi bir iş kazasını önlemek veya işçinin hasar görmesini önlemek için çok önemlidir.
Baret çalışanların başına gelebilecek darbelere karşı koruyucu bir ekipmandır. Örneğin inşaat ya da şantiye bölgelerinde yukarıdan düşen cisimlere karşı başı korur. Bunun yanı sıra alçak gerilimli elektrik çarpmalarına karşı koruyucudur. Herhangi bir temas anında oluşabilecek elektrik akımını önler. Başı vurma veya kesici aletlerle temas etmesini önler.
Baret Faydaları ve Kullanım Alanları
Genel olarak baş bölgesine düşebilecek ağır cisimlere karşı koruyucu bir ekipman olarak bilinen baret farklı birçok amaç için kullanılmaktadır. Örneğin kötü hava şartlarında işçinin çalışma faaliyetlerini rahatlıkla sürdürmesini sağlamaktadır. Elektrik çarpmalarına karşı koruyucudur. Yalıtkan özelliği sayesinde baş kısmını korumaktadır.
Ayarlanabilir ölçülerle üretildiği için herkes kendi ölçülerine göre kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra UV ışınlarına karşı da koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Yeni trend tasarımlarla desteklenen baretlerin üst düzeyde bir performansı ortaya koyabilme kabiliyetine sahip oldukları bilinmektedir. Tam da bu noktada baretlerin kullanım alanının gün geçtikçe artış gösterdiğini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır. Baret kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- İnşaatlar
- Şantiyeler
- Demir ve çelik sanayi
- Endüstri sektörü
- Tersaneler
- Madenler
Baretler çevre bantlarıyla çevrili olmalıdır. Çevre bantları yumuşaktır ve terletmeyecek malzemelerden üretilmiştir. Başla temasının sağlandığı bölge yumuşaktır. Neme, ısıya, yağa, suya ve aside karşı dayanıklıdır. Baret renklerinin birtakım anlamlarının bulunduğu bilinmektedir.
Baret Renklerinin Anlamları
Baretlerin kullanım amacı aynı olsa da farklı renklerde ve modellerde üretilmektedir. Bunun amacı çalışma alanında görevlilerin kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlamaktır. Beyaz baret yöneticiler ve teknik personel tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca ziyaretçiler, mimar, mühendis ve teknikerler de kullanmaktadır.
Sarı baret işçiler tarafından kullanılmaktadır. Yeşil baret sağlık çalışanları ve mavi baret bakım ekibi tarafından kullanılmaktadır. Kavuniçi baret ise ustabaşı tarafından kullanılmaktadır. Bu noktada baretlerin renklerine uygun bir şekilde kullanılması önerilmektedir.