Baretler çalışma alanlarında ve özellikle şantiyelerde başı korumak için kullanılması gereken ekipmanlardır. İş sağlığı ve çalışma güvenliği için oldukça önemli olan bir ekipmandır. Çalışma alanlarında kazaların önlenmesi için ya da kazaların en az hasarla sonuçlanması için kullanılması gerekmektedir. Baret standartları baretin nelere karşı koruyucu olacağına bağlı olarak belirlenmelidir.
Vurma, çarpma, yukarıdan düşen cisimlere karşı koruma veya fırlayan malzemelere karşı koruma amacıyla üretilmektedir. Baret standartları başın tam anlamıyla güvenliğini sağlayacak şekilde olmalıdır. Bunların yanı sıra üretiminde kullanılan malzemeler elektrik çarpmasına karşı da koruyucudur. Baret standartları kötü hava koşullarına ve UV ışınları gibi problemlere karşı koruyucu olacak şekilde olmalıdır.
Baret Standartları ve Renklerinin Özellikleri
Baretler renklerine göre ayrıştırılmaktadır. Baret standartları kullanım amacına ve kullanacak kişiye göre belirlenmektedir. Baret standartları şu renklere göre belirlenmektedir;
- Beyaz baret,
- Kırmızı baret,
- Mavi baret,
- Sarı baret,
- Kavuniçi baret,
- Yeşil baret.
Beyaz baretler yönetici, ziyaretçi, mimar, mühendis ve tekniker için üretilmiştir. Kırmızı baretler yangın ve kalite kontrol ekipleri için üretilmiştir. Mavi baret ise bakım ekibi ve formenler için üretilmiştir. Sarı bareti işçiler kullanırken kavuniçi bareti teknisyenler ve ustabaşı kullanmaktadır. Yeşil bareti ise sağlık personelleri kullanmaktadır.
Baret Standartları ve Yapısı
Baretler belirli ölçülere göre üretilmektedir. Aksi taktirde herhangi bir koruyucu etkisi kalmayacak ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulmayacaktır. Baret standartları koruyuculuğuna ve rahatlığına göre belirlenmektedir.
Darbelere, elektriği, neme, ısıya, yağa, tere ve asitli maddelere karşı dayanıklı olacak şekilde üretilmektedir. Ayrıca 50 Hz ve 2000 V’luk gerilime en fazla 3 dakika dayanabilecek özellikte olması gerekmektedir. Baret standartları 3 numara altında olmalıdır. Bu numaralar 50-54, 54-57, 57-62 cm olmaktadır. Yapısı ve özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Baret standartları genel olarak önden arkaya doğru uzanan eğimli bir şekilde olmalıdır.
- Baretlerin başında bulunan çevre bandı ayarlanabilir olmalıdır.
- Ter bandı sökülebilir ve tekrar takılabilir olmalıdır.
- Baretler hava alacak şekilde üretilmelidir.
- Baret standartları genellikle baret ile kafa arasındaki açıklığın ayarlanabileceği düzeyde olmalıdır.
- Baretlerin ağırlığı 450 gramdan fazla olmamalıdır.
Baret Standartları Nedir?
Tehlikeli çalışma alanlarında günümüzde baret çeşitleri baret standartları ile uyumlu olarak kullanılmak zorundadır. Günümüz koşullarında genel olarak baretlerin kullanımları oldukça yaygındır. Genellikle de baret standartları dünyanın her yerinde aynıdır. Baretlerin belirli bir standart ahilinde kullanılması; baret çeşitlerinin daha etkin kullanılmasını sağlar. Günümüzde baret standartları en çok şu alanlarda dikkat edilir;
- Şantiye alanları
- Mimarlık alanları
- Cisimlerinin kafaya düşme riskinin yoğun olduğu alanlar
- İnşaat alanları
Günümüzde baret çeşitlerinin sıklıkla kullanılmasının temel amacı; kafa bölgesini dış etkenlerden korumak oluyor. Özelliklede inşaat alanlarında baretsiz yer almak yüksek riskler içermektedir. Baret kullanımlarının doğru olması için baret standartları çeşitlerine her zaman dikkat edilmesi gerekir. Günümüzde bazı dış mekan çalışma alanlarında baretlerin doğru olarak kullanılması zorunludur.
Renk Anlamlarına Göre Baret Standartları
Baretler çeşitli alanlarda sıklıkla tercih edildiği için baret standartları arasında renkler ve anlamlarına yer alıyor. Günümüz koşullarında dünyanın her yerinde renkler aynı baret standartları çeşitlerini ifade eder. Günümüzde yer alan baretlerin renkleri ve anlamları şunlardır;
- Yeşil renkli baretler; sağlık personellerini ifade eder.
- Beyaz renkli baretler; ziyaretçi, sorumlu, mimar ya da tekniker olanları ifade eder.
- Sarı renkli baret; işçi olarak çalışan personelleri ifade eder.
- Kavuniçi renkli baretler; ustabaşı ve teknisyen olarak çalışanları ifade eder.
- Kırmızı renkli baretler; kalite personellerini ve yangın birimi personellerini ifade eder.
- Mavi renkli baretler; alanda bakım ekibinde yer alan personelleri ifade eder.
Genellikle günümüzde baret kullanımları için baret standartları en çok renklerin anlamlarında ön planda yer alır. Tam da bu kapsamda baretlerin farklı özelliklerle desteklen ürünler olduklarını rahatlıkla ifade etmek mümkün olur. Bu sayede söz konusu ürünlerin üst düzeyde bir kullanım özelliğine sahip olduğunu ifade edebiliriz.
Yapıları İle Baret Standartları
Baret çeşitlerinde renkler farklılar oluşur ama tüm baretler aynı özelliklere sahiptir. Günümüzde yapıları ile baret standartları en çok genel yapıları ile dikkat çekmektedir. Özelliklede güneş ışınlarında koruyucu özellikte olmaları baret standartları için oldukça önemlidir. Son zamanlarda baret standartları için koruyucu özelliklerine daha özenli yaklaşılıyor.
Genel olarak baret standartları her zaman doğru baret kullanımlarını oluşturur.