Çift kollu lanyard kullanımı yüksekte çalışan kişiler için can güvenliğini sağlayıcıdır. Şok emici ve karabina ile birlikte kullanılırlar. Kişi çalıştığı sırada ağırlığına ve çalışma alanına göre uygun lanyard seçilmediği takdirde diğer kullandığı iş güvenliği ekipmanları da işlevselliğini yitirir. İş güvenliği ekipmanlarının önemli bir türünü oluşturan lanyardlar iki türlüdür:
- Düşüş durdurucu lanyard
- Konumlanma lanyardı
Lanyard emniyet kemeri kullanan kişiyi yaşam halatı ile bağlar ve bunu karabinaların yardımıyla gerçekleştirir. Düşmeyi önlemek amacıyla kullanılan lanyardların genel olarak tercih edilen uzunluğu 2 metredir. Bu ölçü 115cm ve 200cm boyutları ile farklılık gösterebilir. Yüksekten düşme durumlarında oluşacak enerjiyi emebilmesi için şok emiciler ile birlikte kullanılırlar.
Çift Kollu Lanyard Fiyat
İş güvenliği ekipmanları kullanacak olan kişinin ağırlığına ve yaptığı işe göre farklı türlere sahiptir. Seçtiğiniz modele göre de fiyatları farklılık gösterir. Çift kollu lanyard kullanımı şok emici ekipmanla birlikte 3 metreden yüksek olan çalışma alanları için uygundur.
Bazı lanyard türleri düşmeyi sınırlandırma amaçlı da kullanılabilirler. Her iki durumda da şok emici ile birlikte kullanılması daha güvenli olur. Çalışacak kişinin ne tür bir yüzeyde çalıştığı da lanyard seçiminde belirleyici olur.
Mekanik yüzey, sıcak yüzey, keskin yüzey gibi farklı alanlara uygun modeller kullanılmalıdır. Tercihe göre geri sarımlı lanyard ya da ayarlanabilir lanyard modelleri de kullanılabilir.
Çift Kollu Lanyard Standardı
Düşüş durduran lanyard modelleri TS EN 354 standardına, konumlanma lanyardı ise TS EN 358 standardına uygundur. Konumlanma için kullanılan modellerde iki el serbest olacak şekilde çalışabilmek mümkün olur.
Konumlanma için kullanılan modeller düşmeyi durdurucu etkiyi vermediklerinden 3 metreden az yüksekliklerde tercih edilmelidir. Konumlanma lanyardı düşüşü ancak sınırlandırabilir. Eğer kullanılıyorsa ve düşme tehlikesi varsa düşüş durdurucu lanyard ile birlikte kullanılmalıdır.
Çalışma esnasında hayat kurtarıcı olacak şey doğru malzeme seçimidir. Yüksekte çalışan kişiler için öncelikle düşüş mesafesi hesaplanarak uygun ekipman seçimi gerçekleştirilir.