Düşüş durdurma sistemi çeşitli nedenlerle meydana gelen düşüş sırasında devreye girerek kişinin düşmesini durduran ve durdurucu kuvveti azaltan ekipmanların oluşturduğu bir sistemdir. Diğer bir deyişle düşüş sırasında yere çarpmayı ve baskıyı engelleyerek tehlikeyi ortadan kaldırır. Bu sistem birbiriyle bağlantılı ankraj, lanyard, bağlayıcılar, güvenlik halatı ve vücut koşumlarından oluşmaktadır.
Şok emicilerin önemi de yadsınamaz, çünkü ani düşüş esnasında vücuda zarar verebilecek büyük bir baskı ancak şok emicilerin yardımıyla ortadan kalkar. Düşüş durdurma sistemi mutlaka yaşam hatlarına bağlı olmalıdır. Bu nedenle yapılacak işe göre doğru düşüş durdurma sistemi seçimi çok büyük önem arz etmektedir.
İnsan vücudunun 45 G kuvvete kadar dayanabildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle düşüş yaşandığında düşüş durdurma sistemi vücudun maruz kaldığı kuvvet ve baskıyı en aza indirgemek zorundadır. Aksi halde organlar hasar görebilmektedir. Hatta ölümcül sonuçlar, telafisi olmayan yaralanmalar meydana gelmektedir. Bu nedenle lanyard şok emicilerle desteklenmelidir. Ayrıca düşüş durdurma sistemi için TSE ve ISO belgeleriyle birlikte standartlara uygun yüksek dayanıklılık testleri yapılmış ürünler tercih edilmelidir. Risklerin belirlenmesi ve en uygun donanım seçimi hayati önem taşımaktadır.
Düşüş Durdurma Sistemi Fiyatları
Düşüş Durdurma Sistemi fiyatları üretiminde kullanılan maddelere göre değişiklikler göstermektedir. Yapılan işin çeşidine, tehlikesine, ek malzeme kullanımına (inşaat ağları) göre düşüş durdurma sistemi seçimi yapıldığından standart bir fiyat uygulaması mümkün değildir. Bazen can güvenliğini sağlamak amacıyla yüksek katlarda kule vinç uyumlu kaset sistemi, sabit ayaklı kaset sistemi ya da borulu sistem de kullanılmak zorunda kalınmaktadır.
Tüm bunlar düşüş durdurma sistemi için maliyeti arttırmakta ve doğru seçimi zorlaştırmaktadır. Çalışanlar mutlaka iş ortamına uygun düşüş durdurucu donanımlar kullanmalıdırlar, uygun olmayan malzemeleri maliyeti göz önüne alarak uygun hale getirmeye asla çalışmamalıdır. İş kanunu mevzuatına uygun olarak yapılan işin derecesine göre kullanılması gereken düşüş durdurma sistemi işveren firma sorumluluğundadır. Bu sistemlerin kullanılmamasından yaşanacak kayıpların sorumluluğu yine işveren firmaya aittir.