Düşüş durdurma sistemlerinin ana bileşenleri yüksekte çalışan kişiler için can güvenliğini sağlarlar. 3 metreden yüksek yerlerde çalışan kişiler iş güvenliği ekipmanlarını kullanmak zorundadır. Düşüş durdurucu sistemler şunlardır:
- Ankrajlar
- Emniyet Kemerleri
- Konektörler
- Yaşam Halatları
- Aksesuarlar
Ankrajlar sabitleyici sistemlerdir. İş güvenliği ekipmanlarını kullanan kişinin ağırlığına uygun olarak direnç gösterecek bir ankraj seçilmesi gerekir. Sabit ve hareketli olmak üzere iki tür ankraj modeli vardır.
Emniyet kemerleri yüksekte çalışan kişinin tüm vücudunu koruma altına alacak şekilde omuzlardan bacaklara kadar kaplar ve tam koruma sağlar. Paraşüt tipi emniyet kemerleri yüksekte çalışanlar için en uygun modellerdir. Kişiye özel üretilirler ve düşmeyi önlerler.
Düşüş Durdurma Sistemi
Yüksekte çalışanlar için kullanımı gerekli olan düşüş durdurma sistemlerinin ana bileşenleri arasında önemli bir bölüm de konektörlerdir. Karabina, lanyard, geri sarımlı yaşam halatı gibi ekipmanlar bu gruba girer.
Lanyard kullandığınız emniyet kemerini ankraja bağlayan bir ekipmandır. Şok emici ile birlikte kullanılır ve düşme anı olursa enerji emici görev görür. Geri sarımlı yaşam halatı yüksekte hareket halinde olan çalışanın rahat hareket etmesini sağlar.
Tehlike anında çalışan kişiyi 10 metreye kadar başlangıç noktasına döndürebilir. Karabina yaşam halatı ve lanyard arasındaki bağlantıyı sağlayan ekipmandır. Çelik ya da alüminyum gibi sert metallerden üretilirler. Tüm ekipmanlar için önemli olan husus kullanacak kişinin ağırlığını taşıyacak standartta olmalarıdır.
Düşüş Durdurucu
Yaşam halatları yüksekte çalışan kişiler için güvenliği sağlayan önemli iş güvenliği ekipmanlarından biridir. Dikey ve yatay olmak üzere iki türü vardır. Yatay bir bölgede çalışma gerekiyorsa yatay yaşam hattı kullanılır.
İş güvenliği ekipmanları bir bütün olarak kullanıldığında tam güvenliği sağlarlar. Eğer lanyard şok emici olmadan kullanılırsa ekipman eksik demektir. Kişinin can güvenliğinin sağlanması için her kullanımdan önce ekipmanların bakım ve kontrolü yapılmalıdır.
İş güvenliği ekipmanlarının birinin üzerinde paslanma ya da yıpranma var ise asla kullanılmamalı ve hemen değiştirilmelidir.