İnsanları, spor yaparlarken veya çalışırlarken güvende tutması gereken, birçok güvenlik ekipmanı mevcuttur. Kimi zaman kanunen, kimi zaman ise gerekliliği sebebiyle emniyet kemerleri sıkça kullanılmaktadır. Ancak bazen gerekli şartlar sağlansa bile kimi kazalar gerçekleşebilmektedir. Bunun sebebi, emniyet kemeri iş güvenliği nasıl takılır kapsamlı bir şekilde öğrenilmeden hareket geçilmesidir. Bir emniyet kemerine sahipseniz, onu kendinize nasıl bağlayacağınızı iyi bilmeniz gereklidir.
Emniyet kemerini kendinize bağlamadan önce, kemeri etraflıca kontrol etmelisiniz. Aşınmış, yıpranmış yüzeyler bir kaza geçirmenize ve incinmeniz sebebiyet verebilir. Kemeri bağlarken, herhangi bir tarafın katlanmadığını veya kıvrılmadığını da gözden geçirmelisiniz. Emniyet kemerinin bağlama noktalarının, birbirlerine düzgün bir şekilde temas etmesi gereklidir; aksi takdirde yapılan hareketler esnasında, kopmalar yaşanabilir ve hayatınızı tehlikeye atabilir.
Emniyet Kemeri Bağlama Yöntemleri
Hâlihazırda kullanılmakta olan birçok emniyet kemeri çeşidi mevcuttur. Buna istinaden, tek bir bağlama yöntemi yeterli olmayacaktır. Ancak her emniyet kemeri için belirli hususlarda vardır. Vücudun ölçülerine göre seçilen bir emniyet ekipmanı çok önemlidir. Kişiye büyük veya küçük gelen emniyet donanımları kullanılmamalıdır. Bu yüzden emniyet kemeri iş güvenliği nasıl takılır sorusunu iyi idrak etmemiz, hayati önem taşımaktadır.
Karmaşık yapıdaki emniyet kemerleri, kullanım kılavuzu önderliğinde bağlanılmalıdır. Kimi donanımlar, bütün vücudu kaplayabilmekte ve oldukça komplike olabilmektedir. Örneğin inşaat sahalarında kullanılan emniyet kemerleri, çelik halatlar ile desteklenmelidir. Bu sayede çalışan kişinin düşme veya incinme ihtimali, minimuma indirgenmiş olur. Paraşüt tipi emniyet kemerlerinin ise, birden fazla bağlanma noktası olabilmektedir. Vücudun tam olarak sarılması için, yanlarda ve önlerde görülebilen sıkılaştırma noktalarıyla kemer sıkılaştırılmalıdır. Daha sonra ek bir bağlantı noktası varsa, göğüs hizasındaki çengelli bölge doğru bir şekilde kullanılmalıdır.
Emniyet Kemerleri Hangi Şartlar Altında Giyilemez?
Öncelikle, emniyet kemeri sağlamlığının hayati bir önem arz ettiğini bilmemiz gereklidir. Emniyet kemeri, kullanım sıklığına ve koşullarına bağlı olarak yıpranabilmekte ve eskimektedir. Sonuç olarak kimi yerlerinde kopma ve yıpranmalar oluşmaktadır. Eğer emniyet kemerinde bu tür belirtiler görülüyorsa, emniyet kemeri bir yenisiyle değiştirilmeli, değiştirilene kadar zarar görmüş emniyet kemeri asla kullanılmamalıdır. Emniyet kemeri iş güvenliği nasıl takılır sorusuna verilebilecek en iyi cevap, dikkatli olunması ve aceleci davranılmaması olduğunu söyleyebiliriz.