İş kazaları özellikle tehlike sınıfı yüksek iş gruplarında her zaman risk taşıyor. İş kolları için Emniyet Kemeri İş Güvenliği Standardı çeşitli kriterlerle belirlenmiştir. Emniyet kemeri üretim detayları yapıldığı malzeme, genişlik, kalınlık, taşıma kapasitesi şeklinde gruplandırılır.
İş güvenliğinde çalışılan ortamda önlem alınması kadar, çalışanların iş kazası geçirmesi riskini tamamen azaltmak da istenmeyen durumların yaşanmaması için son derece önemlidir. Güvenlik kemerlerinin nasıl üretileceği ve üretim testleri ile ilgili uluslararası kriterler vardır. İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nde belirtilen bu detaylar; kayışların krom ve kösele maddesinden yapılması, taşıma yükünün 1150 kg ve genişliğin 12 cm, kalınlığın 6 mm olması şeklinde belirlenmiştir. Emniyet kemeri kullanıldığı işkollarına göre gruplandırılır.
Genel Amaçlı Emniyet Kemerleri
Bu emniyet kemeri kullanımındaki amaç; işçinin düşmesi durumunda onu yakalamak ve düşülen mesafeyi azaltmaktır. Bir emniyet ipi ve metal parçalardan oluşmaktadır. Bel kuşağı da denilen bel tipi emniyet kemerlerinde emniyet ipinin tek ucunun takıldığı D halkası bulunur. Bunun dışında omuz ve bacak kayışları da kullanılabilir. Omuz ve bacak kayışları kullanılırsa, kemer mutlaka göğüs düzeyinden bağlanmalıdır. Bunun nedeni; Emniyet Kemeri İş Güvenliği Standardı Kriterlerindeki esas amaçlardan olan; işçinin çalışırken zarar görme riskini en aza indirmek ve düşme durumunda iç organların zarar görmesini engellemektir. Omuz ve bacak kayışları kullanılmaz ise bel tipi emniyet kemeri sadece bele bağlanır.
Bel tipi emniyet kemerinin kayışlı ve bazen de elbise ile giyilebilen çeşidi, paraşüt tipi emniyet kemeri diye adlandırılır. Paraşüt tipi emniyet kemerinde amaç düşme anında, bedeni etkileyen kuvvetin gövdeden bacaklara dağılarak zarar verici etkisini azaltmaktır.
Kule, Direk ve Cam Temizleme İş Alanında Kullanılan Emniyet Kemerleri
Bu kemerler bir taraftan işçiyi destekler bir taraftan işçinin iki elini birden kullanmasını sağlar. Emniyet Kemeri İş Güvenliği Standardı kapsamında, bel tipi emniyet kemeri ile farklılığı, kemer D halkasına iki noktadan bağlanmıştır. Koruyucu ekipmana ek olarak, bu kemerde özellikle cam temizleme işi ise iki emniyet ipi de kullanılır.
Kapalı Alanlar İçin Emniyet Kemerleri
Kuyu, kanal gibi hareket alanı zor ve riskli yerlerde kullanılan bu kemerlerde, kurtarma ipi ve kayış takımı vardır. Emniyet Kemeri İş Güvenliği Standardı kriterleri içerisinde çalışılan alan da çok önemlidir. Bu kemerde işçiyi çekebilmek için kurtarma ipi de bulunur.