Hangi iş yapılırsa yapılsın ilk önce iş güvenliğine uygun şekilde önlemler alınmalıdır. Çünkü sağlık her şeyden çok daha değerlidir. Özellik ile yüksek yerlerde çalışılması halinde olası kazalar için önceden önlem alınması sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilecekleri anlamına da gelmektedir. İş güvenliğini sağlamak içinde çeşitli ekipmanlar kullanılmaktadır. Bu ekipmanlar içerisinde de emniyet kemeri de yer almaktadır. Pek çok kişi sadece araçlarda olduğunu düşünse de farklı amaçlar için kullanılan modelleri de bulunmaktadır. Bütün modellerin tek bir ortak noktası ise güvenliği sağlayabilmektir. Emniyet kemeri iş güvenliği için olmazsa olmazdır. Hiçbir şekilde kemer takılmadan ve bağlantılar kontrol edilmeden işe başlanmamalıdır.
Sırt bölgesinde bir halka bulunan emniyet kemerinde ergonomik olması için bel bölümünde bir yastık yer almaktadır. Göğüs, ayak ve belde konforlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Özel ve paslanmaz çelikten üretilen tokalar ile daha sağlam bir hale gelmektedir.
Emniyet Kemeri Kullanmanın Önemi
Yüksekte çalışan işçiler büyük bir tehlike altındadır. Özellik ile yükseklik arttıkça tehlikenin büyüklüğü de daha da artmaktadır. Ayrıca yükseklik kadar yerden metrelerce altında da çalışan işçilerde farklı bir tehlike ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumlar göz önüne alındığında önce güvenlik ve sonra iş şeklinde hareket edilmelidir. Gereken bütün ekipmanlar alanlarda olmalı ve işçiler bu konu hakkında eğitim almalıdır. Emniyet kemeri nasıl kullanılır, ne işe yarar gibi konular üzerine bilgilendirme sağlanırsa çok daha iyi olacaktır.
Emniyet kemeri iş güvenliği önlemleri gereğince kullanılmasının yanı sıra zaman içerisinde ise yıpranmaktadır. Bu yüzden kullanma ömrü hakkında net bir şey söylemek imkansızdır. Her kemer takıldıktan sonra kesinlikle kontrol edilmelidir. Güvenli bir şekilde çalışmak için kullanılırken yıpranan bir parça güvenliğinizi tehlikeye sokmak demektir.
Emniyet Kemeri Takılması Gereken Yerler Nelerdir?
Vücudu güvenli bir şekilde saran bu kemerleri inşaatlarda, korkulukların olmadığı yerlerde, elektrik direkleri, çatı, kule üzerinde yapılan işlemlerin hepsinde kullanılmalıdır. Yönetmelikte yer alan maddelere göre ise en az üç metre yükseklikte iş yapan herkesin takması gerekmektedir. Yüksek katlı cam plaza ve binaların dışarından temizlenmektedir. Bu işlemi yapacak kişiler yerden metrelerce yukarı çıktığı emniyet kemeri takmak zorundadır. Çünkü en güvenli şekilde işini yapabilmesinin tek çözümü bu şekilde olmaktadır.
Kapalı alanlarda da emniyet kemeri iş güvenliği bakımından kullanılması gereken yerlerden biridir. Örnek olarak ise kazanlar, tanklar verilebilir. İçerisinde bulunan maddenin özelliklerinden basınca kadar her şey ile tehlikeli bir alan olarak tanımlanmaktadır.