1887 tarihinde yürürlüğü giren emniyet kemeri Fabrikalarda kazalardan korunma ile ilgili yasalardır bu yazı ile emniyet kemeri kullanıma geçmiştir.
Ülkemizde ise 1971’de yürürlüğe giren emniyet kemeri 1475 sayılı İş Yasası’nın 74.maddesine göre çıkartılan ve 1973’ de yürürlüğe giren İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’nün maddesinde Korkulu tehlikeli yerlerde çalışması imkânı sağlanamayan ve 4 metreden fazla yüksekliği bulunan bina yapıt ve benzeri yüksek yerlerde, bakım onarım tamirat tadilat işleriyle uğraşan kişiler için gerekli güvenlik önlemi tedbir almak amacıyla çalışan işçilere bunlar kullanılacak denmiştir.
Emniyet Kemerleri
Tehlikeli işlerde uğraşmakta olan insanlar için değişik modellerde yapılmakta olan çeşitli tiplerde emniyet kemerleri bulunmaktadır..
Birden fazla ülkelere göre emniyet kemerlerinin yapılma tarzı ve gerektiren bazı testlerden geçmesi gerekir. Emniyet kemerleri yapıldığında bazı özelliklerin göz önünde bulunması gerekir. Mesela inşaattan düşen bir işçinin hayatını %65 derecesinde arttırmak ve işlerini yapmalarında kolaylık sağlamak gerekir.
Güvenlik Kemerlerinin Kullanıldığı Yerler
1.Yapı işleri yıkım işleri ve montaj işlerinde
2.Direkler, kuleler ve benzeri yüksek ve dik yerlerde tırmanma ve cam silme gibi yerlerde de kullanılır.
3.Kapalı yerlerde yani tank, kazan gibi yerlerde kullanılabilir nedeni ise bunun gibi yerler tehlikeli olabilir.
Genel Amaçlı Emniyet Kemerleri
Genel amaçlı emniyet kemerleri kullanıcının denge kaybı gibi bir olayda veya düşme anında kişiyi yakalamak ve düşülen mesafeyi sınırlamaktadır.
Tutma ipi metal parçalardan oluşmaktadır. Bu tip emniyet kemerlerini yerinde tutmak için omuz ve bacak şeritleri takılır. Bel tarzı emniyet kemerleri omuz ve bacak şeritleri kullanılmadığında bel kısmına bağlanarak kullanılır. Omuz ve bacak şeritleri kullanıldığı halde göğüs kısmından bağlanabilir. İkinci durumda ise çalışan kişinin daha az yara, zarar alma olasılığını sağlar.
Emniyet kemeri sonucunda kazaların sayısı giderek düşmüştür 1994 yılında kullanıma geçen emniyet kemeri iş kazalarını can kaybını giderek düşürmüştür bu durumda 1994 yılında olan kaza sonucu düşmeler 10 886dır. Toplam iş kazası ise 92 087dir. Emniyet kemeleri kullanıma geçtikten hemen 1 yıl sonra kazaların azalışını emniyet kemerinin önemini görmekteyiz.1995 yılında kaza sonucu düşmeler 10 405 iş kazaları ise 87 960 olmuştur. Emniyet kemeri can kurtarmaya ve gerekli bir şey olduğunu üretildiği zamandan bu zamana kadar belli etmektedir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri
Paraşüt tipi emniyet kemeri yüksek binalarda çalışan işçilerin düşme risklerini azaltmak için kullanılan kemer veya kalın halatlardan oluşmaktadır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kemerin veya halatların renklerinin değişip değişmediğini kontrol etmek.
- Kemerin veya halatın kesik, yarık, erimesi, yıpranması gibi olup olmadıklarına bakınız.
- Kemerlerin yerinin sökülüp sökülmediğinden emin olun.
- Kancaların sağlamlıklarını test edin.
- Kemerin veya halatların şekil değiştirmediğine dikkat edin
- Kemerin markasının okunur olup olmadığını kontrol edin.
- Raflardaki ömrünün en az 5 yıl olduğundan emin olun.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemerinde Tasarım Nelerdir?
- Emniyet kemerinin giyilip soyulması kolay olmalıdır.
- Vücut hareketlerini engellememesi gerekir.
- Uzun süreli kullanımı olmalı ve güvenlik için kaliteli olması gerekir.
- Askıda kalan bir insanın kan dolaşımını engellememesi lazım.