Geri sarımlı düşüş durdurucular yüksekte çalışan kişiler için iş güvenliği ekipmanlarından biridir. Paraşüt tipi emniyet kemeri ve yaşam halatlarını birbirine bağlamak için kullanılırlar.
İki tür geri sarımlı düşüş durdurucular modeli vardır. Bunlar:
- Manuel düşüş durdurucular
- Otomatik düşüş durdurucular
Manuel düşüş durdurucular yaşam halatı üzerine takıldığında sabit kalırlar. Bazıları yalnızca yukarı doğru hareket etmek için serbesttir. Geri sarımlı düşüş durdurucular türlerinden otomatik olanlar yaşam halatı üzerinde sabit durmazlar.
Aşağı yukarı ya da yatay şekilde kullanan kişi serbestçe hareket edebilir. Bazı modellerde kullanan kişinin kendini sabitlemesi için emniyetli kilitler kullanılır. Düşmeyi önleyen ya da kontrollü düşmeyi sağlayan ekipmanlar oldukça önemlidir.
Geri Sarımlı Düşüş Durdurucu Ne İşe Yarar
Yüksekte çalışan kişiler için geri sarım düşüş durdurucular hayati önem taşıyan ekipmanlardır. Çatı onarımı için yukarı çıkan kişi çatının sorunlu kısımlarına gidip gelirken güvenle hareket eder.
Geri sarımlı düşüş durdurucular kullanıldığında çalışan kişi ekstra çaba göstermeden başlangıç noktasına geri dönüş yapabilir. Bu mesafe 10 metreye kadar çıkabilir.
Eğer çalışılan bölgede bir sorun oluşursa çalışan kişi hızlı bir şekilde o kısımdan uzaklaşıp başlangıç noktasına dönüş yapabilir. Geri sarımlı düşüş durdurucular dağcılık sektöründe de oldukça fazla kullanılır.
Arama kurtarma çalışmalarında yaralı bir kişiyi en hızlı şekilde sorunlu bölgeden uzaklaştırmak için de geri sarımlı düşüş durdurucu avantaja sahiptir.
Geri Sarımlı Düşüş Durdurucu 20 Metre
Farklı alanlarda tehlikeli işlerde çalışanlar için iş güvenliğini sağlayan geri sarımlı düşüş durdurucular düşmeyi engeller ya da enerjiyi emerek büyük yaralanmaları engeller. Ayrıca eğer düşüş durdurucu takılıyken düşme olursa çalışan kişinin tazminat hakkı olur.
Geri sarımlı düşüş durdurucular etki alanları 20 metreye kadar çıkabilir. Başlangıç noktasından gidiş noktalarına otomatik dönüşler olduğu için çalışan kişiyi yormayan ekipmanlardır.
Kullanıldıktan sonra bakımları ve kontrolleri itinayla yapılmalıdır. Eğer üzerinde darbe ya da kırık varsa hemen değiştirilmelidirler.