Hayatımızın her alanında kullanımına uygun olarak tasarlanmış emniyet kemerleri bulunmaktadır. Bunlara en basit örnek yolculuk yaparken kullandığımız meydana gelebilecek bir kazada ölüm riskini önlemek ve yaralanmaları en az düzeye indirgemek amacıyla tasarlanan emniyet kemerleridir. Kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösteren emniyet kemerleri arasında inşaat sektöründe, ekstrem sporlarda, madencilikte ve diğer yüksek alanlarda tercih edilen inşaat tipi emniyet kemeri gelmektedir. Bu kemerler kullanan kişinin yüksekten düşmesi durumunda yavaşlatan bir sisteme dayalı olarak üretilmişlerdir.
İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’nün belirlediği standartlara uygun emniyet kemerleri tercih edilmelidir. İki çeşitten oluşmaktadır. Tercihe göre bel ve omuz destekli kemerler olduğu gibi standartlara uygun olarak üretilen desteksiz kemerler de mevcuttur. Ayrıca çift lanyard denilen emniyet kemerinin sırt kısmında bulunan sistemle daha korunaklı ve emniyetli çalışmalar yürütülmesi nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
İnşaat Tipi Emniyet Kemeri Seçerken Nasıl Bir Yol İzlenmeli
İş güvenliği ve insan hayatı her şeyin başında gelmektedir. Bu nedenle iş güvenliğinde kullanılacak ekipmanların seçilmesinde ekonomik olmasından önce korunaklı olup olmadığına bakılmalıdır. Uzun süre dayanıklı olan inşaat tipi emniyet kemeri almadan önce İş Sağlığı, Güvenliği Kurumu tarafından belirlenen standartlar doğrultusunda seçim yapılmalıdır. Belirlenen standartlar neticesinde iş yerlerinde aralıklı olarak güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığına dair kontroller yapılmaktadır. Yani standartlara uygun malzeme kullanımı zorunluluk teşkil eden bir durumdur.
İnşaat Tipi Emniyet Kemeri Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnşaat tipi emniyet kemeri, s-m-l-xl-xxl gibi kişiye özel bedenlerde üretilmektedir. Bu nedenle kullanılacak kişiye özeldir. Bedeninize uygun kemeri seçmelisiniz bol ya da dar geldiğinde tam bir koruma sağlamayacaktır. Emniyet kemerinin sırt kısmında D halkasının bulunmasına da dikkat edilmelidir. Bu halka şeritleri birleştirerek sıkı bir tutuş sağlamak açısından önemlidir.
Satın alınan üreticinin CE sertifikalı ürünler satması da bir diğer önemli konudur. Bu noktada emniyet kemerlerinin genellikle 5 yıl raf ömrü olduğu hususu unutulmamalıdır. Kullanıcının hayatı söz konusu olan güvenlik önlemlerinin başında gelen bu kemerlerin kullanımı basite alınmamalı, ürünle gelen kullanma talimatları kitapçığı detaylı şekilde okunmalıdır.