Kemerlerin takılmasında kişinin bedenine uygun kemer seçilmelidir. Bu tip emniyet kemerleri yelek gibi giyilmektedir. Burada önemli olan kolonların doğru şekilde ayarlanmasıdır. Bacaklarda, belde ve göğüste sıkı tutuşu sağlayan kolonlar kan dolaşımını sağlaması için çok fazla sıkılmamalıdır. Sıkıldıktan sonra artan ipler kemerin içine sıkıştırılmalıdır. Aksi takdirde herhangi bir ipe dolanarak sorun çıkartabilirler. Son olarak omuzlardan gelen ve göğüste birleşen bağlantı noktası da geçirildikten sonra inşaat tipi emniyet kemeri doğru şekilde giyilmiş olur.
İnşaat Tipi Emniyet Kemerini Takarken Dikkatli Olun
Paraşüt tipi emniyet kemeri olarak da bilinen inşaat tipi emniyet kemeri kullanım talimatlarına uyulduktan sonra yapılması gereken basit ve zaman almayan rutin kontroller vardır. Kullanıcı kemerin içerisinde rahat hareket edebilir olmalıdır. Fazla sıkılan şeritler özellikle tırmanış sırasında kullanıldığında hareket edebilmeyi sınırlandırarak kullanıcıya zorluk çıkartmaktadır.
Şeritlerin kıvrılmamasına da dikkat edilmelidir. Etkili bir tutuş sağlaması açısından göğüs klipsleri mutlaka bağlanmalı ve kemerin bele tam oturması sağlanmalıdır. Unutulmaması gereken bir diğer husus da halatların bir taşıma kapasitesinin olduğu ve bu kapasiteye uygun olarak önlemler alınması gerektiğidir.
İnşaat Tipi Emniyet Kemeri Neden Kullanılmalı?
İş kazalarının meydana geldiği sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. Bu nedenle insan hayatını korumak ve emniyetli bir çalışma sürdürmek amacıyla İş Sağlığı Güvenliği tarafından güvenlik önlemleri alınması zorunlu kılınmıştır. Güvenlik ekipmanlarının başında da inşaat tipi emniyet kemeri gelmektedir. Yüksekten düşmeye karşı kullanıcıları koruma amacıyla detaylı olarak tasarlanan bu kemerler iş kazalarını önlemek için mutlaka kullanılmalıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus da kullanıldığı yere göre uygun ekipmanlarla desteklenmesi gerektiğidir.
Genellikle bu tip kemerlerle birlikte düşme anında kafatasını korumak için baretler de kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe olduğu gibi spor alanında özellikle dağ tırmanışlarında da sıklıkla tercih edilen bu kemer, sporcuyu herhangi bir tutunamama ya da kayma durumlarında oluşabilecek düşmelere karşı sıkı bir tutuş sağlayarak kişiyi emniyete almaktadır. Fonksiyonel yapısı sayesinde kemerdeki şeritlere takılan karabinalar sayesinde kullanıcının ihtiyacı olan malzemeleri karabina yardımıyla tutturması açısından da işlevsel bir üründür.