İnşaat tipi emniyet kemeri diğer adıyla paraşüt tipi emniyet kemeridir. Düşme ihtimali olan, her yerde kişinin kendisini korumak, güvenliğini sağlamak için kullanılır. İnşaat tipi emniyet kemeri parçaları ön tarafında reflektif bant, göğüs kolonları, göğüs karabinası, ayar tokaları, tokaları, bel bağlantı kolonları, bacak kolonları olmak üzere yedi ayrı parçadan oluşur. Arka tarafında ise reflektif bant, sırt d ringi (halkası) , bel yastığı, malzeme taşıma halkası, kalça kolonları olmak üzere beş parçadan oluşur.
İnşaat Tipi Emniyet Kemeri Parçaları Kullanım Amaçları
İnşaat tipi emniyet kemeri parçaları lanyard ve karabina olarak ikiye ayrılır. Bu iki başlık da kendi içinde kolonlar, tokalar, halkalar olarak ayrılır. Kullanım amaçları bu şekildedir:
- Reflektif bant: Bir diğer adıyla döküm lanyard tutucalar. Kolay saklanan tek seferde açılarak tökezlemeyi önler.
- Ayar ve D tokaları: İnşaat tipi emniyet kemerlerinin çoğunda kullanılır, iki ana kolonu birbirine bağlamak için kullanılır. Test ederek kullanılması gereklidir.
- Sırt d ringi ( halkası ): Çalışanları merkezde ve dengede kalmasını sağlar.
- Bel yastığı: Bütün inşaat tipi emniyet kemerlerinde bulunmamakla birlikte konfor amaçlı kullanılır.
- Göğüs, bağlantı, bacak ve kalça kolonları: Halat ve kemerlerden oluşur, bütün parçaların birbirine bağlanması sağlar. Emniyet kemerinin neredeyse bütününü oluşturur.
İnşaat Tipi Emniyet Kemeri Parçaları Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanmadan önce inşaat tipi emniyet kemeri parçaları konusunda dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Toka demirinin toka çerçevesinin üzerinde olduğunu ve kolay hareket edilip edilmediğine bakılır. Tokalar da herhangi bir dezenformasyon, kırılma, çürüme, paslanma olup olmadığı da kontrol edilir.
- Kumaş ve d halkası: Yanmış, kesilmiş, yıpranmış, zarar görmüş kısımların olup olmadığı gözle kontrol edilir.
- Emniyet kemerinin her parçasında kalıcı olacak ve silinmeyecek şekilde, gönderildiği ülkenin dilinde işaretlenen parçalara zararlı etkisi, olmadığını uygun yöntem ile işaretlemeli.
- İşaretlenen parçalar; kimlik bilgilerini, imalatçının parti numarası, model ve tip, donanımın ilgili olduğu belgenin numarası ve yılı, kullanıcının nasıl kullanacağı okuyacak belgeleri içermelidir.