İş güvenliği emniyet kemeri faydası nedir sorusunun cevaben ;"Çalışma koşullarından kaynaklanan olası kazalara karşı kullanılan güvenlik önlemidir." yanıtı verilebilir.
Emniyet Kemerleri Hangi Periyotlarda Kontrol Edilmelidir?
Emniyet kemeri hangi periyotlarda kontrol edilmelidir konusu riski önlemede atlanmaması gereken bir detaydır. İş güvenliği emniyet kemerleri,İmal tarihinden sonra sadece 5 yıl boyunca kullanılırlar. Eğer, şeritlerindeki doğal renk değişmişse, şeritlerde yıpranma varsa ve dikiş yerlerinden sökülmüşse, tokalar iyi ve gerektiği gibi çalışmıyorsa, madeni parçalarda şekil değişikliği varsa, ürün markası okunamayacak kadar kemer yıpranmışsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Kemerin kullanılmaması için bahsedilen şartlardan birinin dahi gerçekleşmesi kullanmamak için yeterli bir sebeptir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Periyodik Kontrolü
Paraşüt tipi emniyet kemeri periyodik kontrolü, ISG uzmanları tarafından oluşturulmuş periyodik kontrol dokümanları üzerinden yapılır. İş güvenliği emniyet kemeri faydası nedir dendiğinde, kontrol noktalarının her kullanımdan önce kontrol edilmesi gerçek faydayı yaratır denilebilir. Ana kontrol noktaları aşağıdaki gibidir;
- Lanyard; Hasar kontrolü
- Kancalar; Aşınma, bozulma
- Tokalar ve Ayar düzenler; Kayıp, fonksiyon problemi
- D-Halkalar; Hareket kabiliyeti
- Dikişler; Sökülme, aşınma
- Kancalı halka: Esneme, yıpranma
- Şok emici: Aşırı yüklenme
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Kullanma Talimatı
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı aşağıda detaylandırılmıştır.
- Öncelikle emniyet kemerinin bele oturtulması önemlidir.
- Birbirine geçmeli 3 toka düzgün olarak takılır ve emniyete alınır.
- İki yandaki tutturma halkaları dengeli olarak sabitlenir.
- Kemer üzerinde bulunan halat sağlam, halata zarar vermeyecek, kullanıcının bulunduğu konumdan yüksek ve düşme durumunda kullanıcı ağırlığını kaldırabilecek bir yere tutturulur. Kemer ipinin boşluğu 50 cm’den fazla olmamalıdır.
- Bel destek kemeri çıkarılırken; Bel kancası açılır. Bel desteğine bağlanmış omuz askısı kancaları çıkarılır. Bacak kayışlarındaki tokalar açılarak, bel desteği oturma kayışından çıkarılır.
- Tam vücut emniyet kemerinin kullanımı sırasında kolonlar düz olmalı, kırmızı plastik parça bele gelmeli, ayaklardan geçirilecek parça aşağı doğru olmalıdır.
- Sırta gelen plastik parça omuz kolonlarını sırt ortasında birleştirerek, düşmeyi önleyen bağlantı elemanı olan D halkayı taşır.
- Tam vücut kuşağının kuşanılması; ayak boğumları sırası ile sağ ve sol olmak üzere giyilir. Sırt plastiği sırta gelecek şekilde sağ ve sol omuz sırasına göre yerleştirilir. Bel ve omuz tokaları sıkılaştırılır.
İş Güvenliği Emniyet Kemeri Faydası Nedir üzerine söylenebilecek son söz; Emniyet kemerleri amaca uygun olarak kullanılmalı doğrudan güneş ışığına ya da herhangi bir kimyasal maddeye maruz kalmış, deforme olmuş ya da paslanmış, son kullanma tarihi geçmiş kemerler hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.