Emniyet Kemeri Nedir?
1887 tarihinde yürürlüğü giren emniyet kemeri Fabrikalarda kazalardan korunma ile ilgili yasalardır bu yazı ile emniyet kemeri kullanıma geçmiştir.
Ülkemizde ise 1971’de yürürlüğe giren emniyet kemeri 1475 sayılı İş Yasası’nın 74.maddesine göre çıkartılan ve 1973’ de yürürlüğe giren İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’nün maddesinde Korkulu tehlikeli yerlerde çalışması imkânı sağlanamayan ve 4 metreden fazla yüksekliği bulunan bina yapıt ve benzeri yüksek yerlerde, bakım onarım tamirat tadilat işleriyle uğraşan kişiler için gerekli güvenlik önlemi tedbir almak amacıyla çalışan işçilere bunlar kullanılacak denmiştir.
Emniyet Kemerleri
Tehlikeli işlerde uğraşmakta olan insanlar için değişik modellerde yapılmakta olan çeşitli tiplerde emniyet kemerleri bulunmaktadır.
Birden fazla ülkelere göre emniyet kemerlerinin yapılma tarzı ve gerektiren bazı testlerden geçmesi gerekir. Emniyet kemerleri yapıldığında bazı özelliklerin göz önünde bulunması gerekir. Mesela inşaattan düşen bir işçinin hayatını %65 derecesinde arttırmak ve işlerini yapmalarında kolaylık sağlamak gerekir.
İnşaat Tipi Emniyet Kemeri Nedir?
İnşaat alanlarında işini yüksekte gören çalışanlar için kol, sırt, omuz ve bacakların baz alınmasıyla kullanılan bir önlem çeşididir. Kemerin kullanımı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Aksi takdirde kaza riski olası bir ihtimaldir. Bazen kordonlu, bazen ise içi yastıklı halde bulunur.
Güvenlik Kemerlerinin Kullanıldığı Yerler
1.Yapı işleri yıkım işleri ve montaj işlerinde kullanılmaktadır.
2.Direkler, kuleler ve benzeri yüksek ve dik yerlerde tırmanma ve cam silme gibi yerlerde de kullanılır.
3.Kapalı yerlerde yani tank, kazan gibi yerlerde kullanılabilir nedeni ise bunun gibi yerler tehlikeli olabilir.