4 metreden fazla yüksek olan binaların dış kısmında, çatılarda ya da kuleler, direkler gibi yüksek yerlerde emniyet kemeri takmak zorunludur. Peki, iş güvenliği emniyet kemeri ne işe yarar?
İnşaat Emniyet Kemeri Nasıl Takılır
İnşaat emniyet kemeri, inşaat gibi yüksek yerlerde çalışan işçileri korumak için tasarlanmıştır. Sırt, kol, omuz ve bacakları ön plana alarak işçilerin olası bir kaza yaşaması durumunda işçileri korur. İnşaat emniyet kemeri nasıl takılır? İlk yapılacak iş herhangi bir hasar ya da yıpranma var mı diye kemeri kontrol etmektir. Aşınmış ya da yıpranmış kemerler kullanılmamalıdır. Kemeri ölçünüze göre seçtikten sonra kemerdeki D halkasından tutun. Kemerde bulunan tokaların düzgün çalıştığından emin olun. Kullandığınız kemerde daha önce düşüş yaşanmamış olması gerekmektedir. Kemeri omuzlarınızdan geçirerek giydikten sonra ilk olarak göğüs kayışını bağlamanız gerekmektedir. Ardından bacak kayışını bağlayın. Eğer elleriniz yumruk halinde bacak kemerinden çıkıyorsa kemeri sıkmanız gerekmektedir. Son olarak bel kemerini belinize göre ayarlayarak bağlayın.
İskelede Emniyet Kemeri Kullanımı
İskele platformları ne kadar sağlam olursa ya da hareket etmeyecek kadar sabit olursa olsun kazalar son derece yaygındır. Kazaları önlemek için iskelede emniyet kemeri kullanımı konusunda hassas olmalısınız. Ancak çalışanlar emniyet kemerini sıklıkla yanlış kullanmaktadır. Kemerler korkuluk sistemlerine bağlanmamalıdır. Yıpranmaya ve bozulmaya karşı her kullanımda kontrol edilmelidir. Kullanılan kemer tam vücut emniyet kemeri ise çalışanın sırtının ortasına gelmelidir ve omuz hizasına yakın olacak şekilde giyilmelidir. Kullanılan emniyet kemerinin sağlam bir şekilde güvenlik halatı ile bağlantısı sağlanmalıdır.
Emniyet Kemerleri Hangi Periyotlarda Kontrol Edilmelidir
Dünyada düşme kazaları çok sık yaşanmaktadır. Düşmeyi durdurucu emniyet kemerleri kullanarak hayatınızı kurtarabilirsiniz. Kullandığınız emniyet kemerleri hangi periyotlarda kontrol edilmelidir? Emniyet kemerini ayda bir ya da haftada bir şeklinde değil, her kullanımdan önce kontrol etmelisiniz. Dikişlerde oluşan sökükler, daha önceki kullanımlardan kalan yıpranmalar hayatınızı tehlikeye atabilir. Her kullanımdan önce üzerinize giymeden tokaları ve dikişleri kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer kullanacağınız kemerle herhangi bir düşüş yaşadıysa kullanmamanız gerekmektedir.