İş güvenliği açısından özellikle yüksek yerlerde çalışan işçiler tarafından emniyet kemerlerinin kullanılması oldukça önemlidir. Yapılan işin tanımı ve gerekliliklerine göre emniyet kemerleri çeşitlilik göstermektedir. İş esnasında emniyet kemeri kullanımı yasalarla belirtilen kriterlere uygun olmalıdır. İş güvenliği emniyet kemeri türleri ve kemerler hakkında detaylı bilgiler bu yazımızda anlatılmaktadır.
Emniyet Kemeri Kaç Metrede Takılır?
Emniyet kemeri kaç metrede takılır sorusunun cevabı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. UÇÖ (Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO) bu yüksekliği 1.3 metre olarak belirlemiştir. Ülkemiz UÇÖ sözleşmelerini imzalamış olarak görünse de aslında yasayla kabul edilen yükseklik 3 metre olarak yürürlüktedir. 3 metreden daha yüksek alanlarda çalışan kişilere iş verenin emniyet kemeri sağlaması, çalışanların da uygun bir şekilde kemeri kullanmaları yasal bir zorunluluktur. Fakat bu yükseklik inşaat gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yapılan işin çeşitliliğine göre 1.3 metre yükseklik esas alınarak emniyet kemeri çalışanlara tahsis edilir.
Kaç Çeşit Emniyet Kemeri Vardır?
Emniyet kemerleri kullanıldıkları alanlara göre farklılık gösterirler. Kemerleri gruplarsak birinci grup kapalı alanlarda kullanılan kemerler olabilir. Bunun en iyi örneği kanala giren görevlilerin kullandıkları kemerlerdir. Genellikle bel tipi denilen yalnızca bele bağlanan emniyet kemerleri bu görevlerde kullanılır. İkinci grubumuz dik ve yüksek yerlerde kullanılan kemerler olabilir. Bu gruba elektrik direkleri üzerinde çalışanları veya yüksek binaların camını silen görevlileri örnek olarak verebiliriz. Genellikle paraşüt tipi denilen tüm vücudu koruma altına alan emniyet kemerlerini kullanırlar. Bu gruplar da kaç çeşit emniyet kemeri vardır sorusuna ortalama bir cevap vermemizi sağlar.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Periyodik Kontrolü
Emniyet kemerlerinin de her ekipman gibi periyodik olarak kontrolleri yapılması gerekir. Bu başlığın altındaysa paraşüt tipi emniyet kemeri periyodik kontrolü sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğine bakacağız. Önceliklerin kemer şeritlerinde herhangi bir yırtık olmamasından emin olunmalı. Tüm vücut desteği sağladığı için bir eksik şeritten sorun olmaz fikri tamamen yanlış olup çalışan hayatını riske atar. Tokaların düzgün bir şekilde işlediğinden emin olmak da kontrolün en önemli diğer kısmıdır. Bunların yanı sıra bu kemerler görevliler tarafından düzenli olarak her kullanımdan önce kontrol edilmelidir.