Tehlikeli ve güvenlik gerektiren iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği emniyet kemeri kullanımı zorunludur. Özellikle yüksek yerlerde çalışan insanların kullanması gerekmektedir. Yapılan işe göre emniyet kemerleri çeşitlilik göstermektedir. Üretiminin ise iş sağlığı ve güvenliği kapsamında belirlenen yasalara uygun olması gerekmektedir. Aksi taktirde çalışanlarda kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
İş sağlığı ve güvenliği emniyet kemeri her ülkenin belirlediği yasalara göre kullanılmaktadır. Örneğin Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 1.3 metre olarak belirlenen mesafe ülkemizde 3 metre olarak belirlenmiştir. Yani 3 metreden daha yüksek olan çalışma alanlarında emniyet kemerinin mutlaka takılması gerekmektedir. Günümüz koşullarında emniyet kemerlerinin farklı özellikleri kapsayacak bir düzeyde üretildikleri bilinmektedir.
Emniyet Kemeri Kullanım Alanları
Bazı işler yapılırken kullanılması gereken iş sağlığı ve güvenliği emniyet kemeri değişiklik gösterebilmektedir. Çalışılan yere, riske ve emniyet ipine göre uygun bir kemer kullanılmalıdır. Kemerlerin yapılma şekli ve modellerinin belirlenmesi için belirli yasalar bulunmaktadır. İş Sağlığı Tüzüğü’ne göre en az 12 cm genişliğinde ve 6 mm kalınlıkta üretilmelidir. Ayrıca taşıma yükünün en az 1150 kg olması gerekmektedir.
İş sağlığının üst seviyede oluşması noktasında emniyet kemerleri etkili ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. İş sağlığı güvenliği emniyet kemeri farklı birçok iş alanında kullanılabilir. Genel olarak kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Demir ve çelik sanayi
- Yapı işleri ve montaj işleri
- Kule, direk ve benzeri alanlar
- Cam temizliği gibi tırmanma gerektiren yerler
- Kazan ve tank gibi içine girilmesi gereken kapalı alanlar
Emniyet Kemeri Çeşitleri
İş hayatında güvenliğin sağlanması gereken yerlerde kullanılan emniyet kemerlerinin farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. İş sağlığı güvenliği emniyet kemeri genel amacı çalışanın düşmesi gibi durumlarda mesafeyi sınırlamaktır. Emniyet kemeri sayesinde kullanıcı sıkı bir şekilde yakalanır ve kazalara karşı önlem alınmış olur. Çalışma alanlarının farklı olmasından dolayı farklı özelliklerde emniyet kemerleri üretilmektedir. Emniyet kemerleri kullanım alanlarına göre farklı malzemelerden üretilmektedir. Üretildiği malzemelere göre çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Naylon
- Polyester
- Polioleinler
- Doğal manila ipleri
- Deri
- Metal