Lanyard modelleri ve fiyatları çalışma alanınıza göre seçtiğiniz model için farklılık gösterir. Çalışılan yüzey sıcak, keskin, mekanik tehlike içeren, takılma şansı olan alanlar olabilir. Yüzeye göre değişen lanyard çeşitleri şunlardır:
- Webbing Lanyard
- Statik İp Lanyard
- Esnek Lanyard
- Dinamik İp Lanyard
- Çelik Lanyard
Çalışma yüzeyinize göre en uygun modeli seçerek tüm iş güvenliği ekipmanlarını doğru şekilde kullanmanız gerekir. Lanyard seçerken düşüş mesafesinin doğru olarak hesaplanması gerekir.
Düşme mesafesinde lanyardın, şok emicinin uzunluğunun yeterli olması gerekir. Ayrıca seçerken lanyardı kullanacak kişinin boyu önemlidir ve emniyet mesafesi de doğru olarak hesaplanmalıdır. Tüm hesaplanmalar yapıldıktan sonra doğru lanyard modeli seçilir.
Lanyard Ne Demek
Yüksekte çalışanlar için lanyard modelleri ve fiyatları seçerken nasıl bir iş yapılacaksa ve nasıl bir yüzeyde çalışılacaksa buna uygun model seçilmelidir. Lanyard seçerken birlikte kullanacağınız karabinanın da doğru seçilmesi önemlidir.
Karabina doğru ağız açıklığına sahip olmalıdır. Lanyard seçerken aynı zamanda birlikte kullanılacağı diğer düşme önleyici sistemlerle de uyum göstermesine dikkat edilmelidir. Lanyard modelinizi belirlediğinizde her kullanımdan önce mutlaka kontrollerini yapmalısınız.
Lanyardı kullandıktan sonra da bakım ve kontrolleri tekrar yapılmalıdır. Eğer üzerinde herhangi bir hasar varsa kesinlikle bir daha kullanılmamalıdır. Emniyet kemerinin lanyard ile uyumlu olması da oldukça önemlidir. Tüm iş güvenliği ekipmanı uyumlu olmalıdır ve doğru seçim yapılmalıdır.
Lanyard Emniyet Kemeri
Lanyard kullanımı için emniyet kemeri ile bağlantı yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus birlikte kullanılan karabinanın kapalı olmasıdır. Temiz düşüş mesafesi her çalışma öncesi doğru olarak hesaplanmalıdır.
Eğer düşüş mesafesi hesaplanmazsa hata yapıldı demektir. Hesaplama yapılmazsa ve düşme durumu yaşanırsa lanyard yeterli uzunlukta gelmediğinde kişi yere sert bir şekilde çarpabilir ve yaralanmalar yaşanabilir.
Bu sebeple yükseklik ve düşüş mesafesi her seferinde hesaplanmalı ve yüksekliğe uygun uzunlukta lanyard kullanılmalıdır. Lanyard kullanırken ankraj noktasının başın üst kısmında olması her zaman daha güvenli bir tercih olur.