Lanyard ne demek konusu yüksekte çalışan kişiler için oldukça önemlidir. İş güvenliği ekipmanları içerisinde yer alan lanyardlar düşüş durdurucu görevi görürler. Kalın halatlar ya da iplere verilen addır. Yüksekte çalışan kişiler için farklı uzunluklara ve tiplere sahiptirler. İki tür lanyard vardır:
- Düşüş durdurucu lanyard
- Konumlanma lanyardları
Lanyardlar tek başına değil şok emici ve karabinalar ile bir takım halinde kullanılırlar. Düşüş önleyici lanyardlar genel olarak 2 metre uzunluğuna sahip olurlar. Çalışma sırasında eğer düşme durumu gerçekleşirse şok emici enerjiyi emerek darbe etkisini hafifletme görevi görür. 3 metreden yüksekte çalışan kişilerin şok emicili lanyard kullanması zorunludur. Şok emici olmadan kullanılan lanyardlar yüksekte çalışanlar için tavsiye edilmezler.
Lanyard Kullanımı
Lanyardlar düşmeyi önlemek amacıyla kullanılırlar. Bir diğer kullanım alanı ise sınırlandırmaktır. Çalışırken düşüşü sınırlandırma amacı güdülerek kullanılıyorsa şok emici kullanılması şart değildir. Lanyard ne demek konusu tehlikeli işlerde çalışan kişiler için eğitiminin alınması gereken bir konudur.
İş veren yüksekte çalışacak her kişiye iş güvenliği ekipmanlarının nasıl kullanılacağına dair eğitim vermek ve denetlemek zorundadır. Lanyard modelleri çift kollu modeller ile tek kollu modeller olmak üzere gruplandırılır.
Lanyard ekipmanının malzemesi çalışılacak alanın özelliklerine göre seçilir. Sıcak yüzeyler için ısıya dayanıklı malzeme seçilir. Soğuk yüzeyler için ise soğuğa dayanıklı malzeme kullanılır. Çalışılan alanın düşme mesafesi de hesaplanarak lanyard seçimi yapılır.
Lanyard Emniyet Kemeri
Lanyard kemerler kullanılacak alana göre farklı modellere sahip olurlar. Geri sarımlı, ayarlanabilir, çift kollu, tek kollu modelleri seçilirken ne kadar yüksekte çalışılacağı ve nasıl bir yüzeyde çalışılacağı önemlidir.
Lanyardın yaşam halatıyla bağını sağlayan karabinanın seçimi de çalışılacak alana uygun olmalıdır. Karabina ve şok emici ile lanyardın yapısı birbirine uymalı ve tam çalışma performansı göstereceklerinden emin olunmalıdır.
Kullanım öncesi ve sonrası tüm iş güvenliği ekipmanlarının kontrolleri ve bakımı yapılmalıdır. Seçilecek emniyet kemeri de ekipmana uygun olmalıdır.