Ülkemizde yakın zamanda iş güvenliği kurallarının birçok yerde zorunlu uygulanması can kayıplarında ciddi bir düşüş yaşanmasında etkili oldu. 6331 iş sağlığı ve güvenliği kanunu Avrupa uyum sürecinde çıkarılmış ve uygulamaya koyulmuştur. Bu kanun ile yüksekte yapılan çalışmalarda toplu korunma önlemlerinin yanında paraşüt tipi emniyet kemeri ve paraşüt tipi emniyet kemeri halatı kullanmak zorunlu hale gelmiştir.
Ülkemizde her geçen gün binlerce insan yüksekten düşmeye bağlı kazalarda can vermekte ve birçok kişi de sakatlanmaktadır. Geçmiş dönemlerde bu kazalara önlemek için bel tipi emniyet kemeri bulunmuştur. Düşme anında sadece belden tuttuğu için birçok kazada kazazedeler in belleri kırılarak sakat kalmaktaydı. Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri kollardan bacaklardan ve belden kavrayacak şekilde dizayn edilen kemerleri sayesinde bütün yük eşit olarak dağıtılmaktadır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemerine Halat Seçimi
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri yüksekte çalışanlar için zorunludur. Ancak çalışanların üzerlerine giyinmiş halde olsa de ankraj noktalarına yahut yaşam halatlarına bağlamazlarsa bir koruyucu tedbir olma özelliği taşımazlar. Yaşam halatlarına ise iki ucunda vidalı karabina yahut bir ucunda vidalı karabina bir ucunda mandallı lanyard bulunan halat ile bağlanılır. Bu bağlantı halatına paraşüt tipi emniyet kemeri halatı denilmektedir.
Çalışma yapılacak yükseklik, ankraj yüksekliği, yaşam halatı yüksekliği, bağlanma noktası yüksekliği göz önünde bulundurularak kemer halatı tercihi yapılmaktadır. Ce belgeli standartlara uygun üretilmekte olan bu halatlar dışındaki halatların güvenirliği bulunmamaktadır. Belgeli olan halatlar örme polyester yahut kemerin kayışından yapılmış olan yassı halatlardır. Boyları yapılacak işe göre farklılık göstermektedir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Halatı Kullanımı
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri kullanımı mecburi olan yerlerde ve çalışan kişinin mecburi olmasa da kendini güvene alma gereksinimi duyduğu yerlerde kullanması oldukça önemlidir. Yaşanmış birçok kazada burnu bile kanamadan ölümden dönen kazazede kemerin önemini haykırarak anlatmaktadır. Emniyet kemerlerine uygun halatlar seçilmeli.
Alınmış olan halatlar kesinlikle kullanılmamalı. Emniyet kemerleri ve halatlarında dikişlerde meydana gelen zedelenme sökülme gibi durumlarda kullanım dışı bırakılmalıdır. Kullanım esnasında asla düğüm yapılmamalıdır. Düğüm ve dolama ile kısaltma yapmak yerine kısa halatlar kullanılmalıdır. Talaş, kum, yağ ve kimyasallara maruz kalmış halatlar kullanılmamalıdır. Genellikle emniyet kemerleri ve paraşüt tipi emniyet kemeri halatı doğru kullanılmadığında istenilen korumayı sağlayamamaktadır.