Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma zorunluluğu hem çalışan sağlığını korumak hem de yasal mevzuata uygunluk açısından gerekmektedir. Çalışma yürütüldüğü alanın yüksekte bulunması veya yerin altında bile olsa düşme riskinin olduğu her yerde kullanılması zorunludur. Kullanımı paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı içerisinde yer alan uyarılara uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanımı ve giyimi talimat içerisinde adım adım, ayrıntılı olarak verilmektedir. Kullanma talimatına göre emniyet kemeri başlangıç olarak; bacakları saran kemerler ile bağlanır ve sırayla omuzlardan geçirildikten sonra vücuda göre aparatları ile ayarlanır. Kullanım alanı ise düşme riskinin olduğu her alanda geçerlidir. İş kanununa göre 180 cm üstü olan her alan yüksek çalışma alanı olarak geçmektedir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Kullanma Eğitimi
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı içerisinde kullanım şekli ve alanları yer almaktadır. Fakat çalışanın paraşüt tipi eğitim kemeri ile çalışma sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için gerekli eğitimlerin verilmesi ve uyarıların yapılması zorunludur. Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma eğitimi iş güvenliği kapsamında, çalışanlara ücretsiz olarak verilen eğitimlerden oluşmaktadır. Çalışanın eğitim sayesinde kullanım şekli ile ilgili bütün tereddütleri ve soru işaretleri gidermek amaçlanmaktadır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Kullanma Süresi
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı içerisinde kullanım süresi verilmektedir. Kullanım süresi genel itibari ile raf ömrü şeklinde düzenlenmiştir. Fakat raf ömrünü doldurmadan ürün üzerinde normale aykırı herhangi bir durum gözlemlenmiş ise ürün kullanımından vazgeçilmelidir. Genel itibariyle paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma süresi ürün üzerinde herhangi bir olumsuz durum yoksa talimat içerisinde belirtilen süre kadardır. Ürün özelliklerine ve kalitesine göre kullanım süresi artıp azalabilir.
Kişisel Koruyucu Donanım Kullanma Talimatı
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı mevzuat gereği kişisel koruyucu donanım kullanma talimatı şeklinde düzenlenmiştir. Kişisel koruyucu donanımlar ise çalışma süresi boyunca çalışan sağlığını korumak amacıyla geliştirilmiş ekipmanlardan oluşmaktadır. Baret, eldiven, çalışma ayakkabısı ve paraşüt tipi emniyet kemeri gibi donanımlar ile güvenlik tedbirleri alınmış olur. Koruyucu donanım kullanımı sırasında kullanma talimatına uygun hareket etmek istenmeyen durumların oluşmasını ortadan kaldıracaktır.