Paraşüt tipi emniyet kemeri insanların düşme riski olan yerlerde halat yardımlarıyla düşmesini engellemektedir. Paraşüt tipi emniyet kemeri neredeyse tüm vücudu kapsamalıdır. İlk önce omuzlardan başlayarak kol, gövde, sırt, bel ve bacakları kapsamaktadır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemerinin Önemi
Paraşüt tipi emniyet kemeri yüksekte çalışan için çok önemli bir üründür. Yüksekte çalışan ustalara verilen eğitimin ardından kemer eğitiminin verilmesi önemli bir noktadır. İşçilerin havada uzun süre asılı kalmaları için halatların bakımları her zaman düzenli olarak yapılmalı sağlam olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer ki ekipmanlar düzenli olarak bakımları yapılmadığı taktirde düşme riski artmaktadır. Durduk yerde ani bir şekilde halat kopma sorununa yapılacak hiçbir şey yoktur.
Paraşüt Tipi Emniyet kemerleri Kullanım Alanları
Paraşüt tipi emniyet kemeri düşme veya ayağımızın kayması şeklindeki tehlikeli binalarda (Yüksek fabrikalar, binalar, rezidanslar telefon veya internet direkleri ve montaj işlerinde) Kullanılmaktadır. Ariyetten bir bina veya işyerinin dış cephesini boyamakta olan veya binanın çatısını yapmakta olan ustalar kullanmaktadır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Uyulması Gerekenler
-
Halatların doğal renklerinin değişip değişmediğini kontrol edin.
-
Halatların yıpranıp veya herhangi bir yerinde küçükte olsa kopuk olup olmadığına bakın.
-
Halatların bağlantı noktasındaki dikiş yerlerinin söküp olup olmadığına bakın.
-
Metal aksanının şeklinin değişip değişmediğine bakın.
-
Metal aksanın paslı olup olmadığına bakın.
-
Emniyet paraşütünün markasının yıpranıp yıpranmadığına bakın.
Paraşüt tipi Emniyet Kemerinde Tasarımında Olması Gerekenler
-
Paraşüt tipi emniyet kemerinin kişi üzerinden kolaylıkla giyinip çıkartması gerekir.
-
Vücut un hareketlerini asla kısıtlamayacak.
-
Uzun yıllar kullanmak için kaliteli ürünlerin kullanılması lazım.
-
Kişi uzun süre askıda kaldığı taktirde kan dolaşımını asla bozmayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Belirlediğiniz işleri yaptığınız taktirde değişik şekillerde emniyet kemerleri bulunmaktadır. Emniyet kemerlerinin haricinde kemer kancası, düşme esnasında durdurucu veya hayat ipleri kullanılmaktadır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Neden Tercih Edilmeli
Paraşüt tipi emniyet kemeri neden tercih edilmeli konusu yüksekte çalışan kişiler için önemlidir. Ülkemizde 3 metreden yüksek alanlarda çalışan kişilerin iş güvenliği ekipmanlarını kullanması zorunludur.
Paraşüt emniyet kemerleri iş güvenliği ekipmanlarının olmazsa olmazıdır. Tüm vücudu koruma altına alan yapısı sayesinde düşmeleri önler ve güvenliği sağlar. Paraşüt emniyet kemerini kullanırken dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
- Bedeninize uygun olan emniyet kemerini tercih etmelisiniz.
- Her kullanımdan önce ve sonra bakım ve kontrol yapmalısınız.
- Emniyet kemerinin vücudunuza tam oturduğundan emin olmalısınız.
Kullanım öncesi sırt ve göğüs kısmındaki D halkalar çekmek suretiyle kontrol edilmeli ve tahribat kontrolü yapılmalıdır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Tak
Emniyet kemerleri yüksekte çalışan kişiler için can güvenliğini sağlar. Omuzlar, göğüs, bel, sırt ve bacaklar olmak üzere tüm vücudu sararlar. Paraşüt tipi emniyet kemeri neden tercih edilmeli sorusunun cevabı tam koruma sağlamasında yatar.
Paraşüt kemerleri giyerken öncelikle kollar geçirilir ve sonrasında bacaklardan giyilerek göğüs kısmındaki D halkasından omuz ve bacaklar arasındaki bağlantı sağlanır.
Giyildikten sonra halkalar ve tüm emniyet kemeri kontrol edilmeli ve sağlamlığından emin olunmalıdır. Paraşüt kemerler kolonlu yapısı sayesinde tam koruma sağlarlar. Sentetik malzemeden üretilirler ve darbelere karşı dayanıklıdırlar.
Şok emici, lanyard, karabina ve yaşam halatı ile beraber iş güvenliği ekipmanlarını oluştururlar.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Tokası
Paraşüt kemerlerin toka kısımları paslanmaz çelikten imal edilir. Bazı modellerde alüminyum malzeme de kullanılır fakat yüksekte çalışanlar çelik malzeme kullanmalıdır.
EN 362 standardına uygun olması gereken paraşüt emniyet kemerleri kullanacak olan kişinin bedenine göre ayarlanabilir. Ergonomik bir tasarımı vardır ve iki el serbest bir şekilde güvenle çalışılmasını sağlar.
Emniyet kemerini seçerken çalışma yapacağınız yüzeyin özellikleri de önemlidir. Örneğin sıcak bir yüzeyde çalışacaksanız buna uygun iş güvenliği ekipmanı kullanmanız gerekir. Kullanmadan önce kullanım talimatını okumalı ve kuralları uygulamalısınız. Her kullanımdan sonra hasar kontrol yapmalısınız.