Paraşüt tipi emniyet kemeri ne zaman kullanılır yüksekte çalışan kişiler için iş güvenliği ekipmanları alanında verilen eğitimin konularından biridir. Paraşüt kemerleri tüm vücudu koruma altına alacak şekilde tasarlanırlar. Yüksekte çalışma, dağcılık, arama ve kurtarma, bina dış cephesi bakım ve onarımı gibi farklı alanlarda kullanımı vardır.
Yüksekte çalışma ekipmanı olarak çalışan kişilerin can güvenliğini sağlar. Düşmeyi önleyici ekipmanların başında gelir. Paraşüt emniyet kemerinin parçaları şunlardır:
- Kemer tokası
- Kumaş ve D halkası
- Üretici etiketi
Kemer tokaları birden fazla olur ve birbirine geçirilmek suretiyle emniyet kemerinin bağlantılarını oluştururlar. Her kullanımdan sonra kumaşı, tokalar ve D halkası kontrol edilmeli ve bakım sağlanmalıdır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Takma
Paraşüt emniyet kemerlerinin sırt bölgesinde D halkası bulunur. Emniyet kemeri giyildiği vakit öncelikle sırt kısımdaki D halkası tutularak çekilmek suretiyle güvenliğini kontrol etmek gerekir.
Giyilirken ilk olarak omuz kısımları tek tek geçirilir. Daha sonra bacak kısımları geçirilir ve en son göğüs kısmındaki aparat ile omuz ve bacaklar birbirine bağlanır.
Bel kısmında bulunan kolonları sıkıştırırken iki parmak ucu mesafesinde boşluk bırakarak sıkıştırmanız gerekir. Paraşüt tipi emniyet kemeri ne zaman kullanılır konusu özellikle yüksekte çalışan kişiler için önemlidir.
Yüksekte çalışırken çalışma alanınız 3 metreden yüksekse ve düşme durumu meydana gelirse ölüm tehdidi varsa paraşüt kemerleri kullanmak zorunludur.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Tokası
Paraşüt emniyet kemerlerinde birbirine geçme ile bağlantıyı sağlayan birden fazla kemer tokası bulunur. Emniyet kemerini giydiğinizde tokaları iç içe geçirdikten sonra sağlamlıkları her seferinde kontrol edilmelidir.
Tokalar üzerinde paslanma görürseniz veya deforme olma, kırık, çürüme gibi durumlar görürseniz kesinlikle paraşüt kemeri kullanmamalısınız. Paraşüt kemerler bacaklar ve omuzların bağlantısını sağlayarak tam koruma sağladığından düşme durumu yaşanırsa düşme etkisini en aza indirger. Paraşüt kemeri, lanyard, yaşam halatı, karabina ve şok emici bir takım olarak güvenliği sağlar.