Paraşüt tipi emniyet kemeri, tırmanış yapan kişiler, paraşütle atlama yapan kişiler ve yükseklerde çıkan işçiler için tasarlanmıştır. Görüldüğü üzere, kullanım alanı yüksekliği bulunan alanlardır. Bu nedenle yüksekte yapılacak işler ve aktiviteler için paraşüt tipinde emniyet kemeri ideal güvenlik önlemidir. Diğer emniyet kemerlerinin aksine vücudu kaplayan bir yapıya sahiptir. Kollar, omuzlar, bel bölgesi ve üst bacak çevresi boyunca emniyet kemeri bulunur. Paraşüt tipte emniyet kemerinin de kendi arasında çeşitleri vardır. Bunlar; omuz destekli, bel destekli ve tam korumalı destek sağlayan modellerdir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Özellikleri
Paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Paraşüt tipi emniyet kemerinin giyilip çıkarılmasının kolay olması gerekir.
- Ergonomiye uygun, vücudu rahatsız etmeyecek hareketleri sınırlamayacak biçimde tasarlanmalıdır.
- Kaliteli materyaller kullanarak en yüksek seviyede güvenlik ve uzun süre kullanım ömrünün olması sağlanmalıdır.
- Kişinin emniyet kemeri ile askıda kalması durumunda kan dolaşımında aksaklık meydana gelmeyecek şekilde tasarlanmalıdır.
- EN normlarına uygun olmalıdır.
- Her bedene uyacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Güvenlik sağlaması için kemerin metal parçaları olan kanca ve tokaların paslanmaz çelikten veyahut alüminyum alaşımından yapılmış olması gerekir.
- Kemerin sırt bölgesinde taşıyıcı özelliğe sahip "D" halkası bulunmalıdır.
İskelede Emniyet Kemeri Kullanımı
İskelede emniyet kemeri kullanımı için en uygun olan paraşüt tipi emniyet kemeri INS-24 ve INS-32 kemer çeşitleridir. Şantiye ve inşaatlarda kullanıma uygun olan bu paraşüt tipi emniyet kemerlerini kolaylıkla ve güvenle iskelede çalışırken kullanmak mümkündür. İskelede çalışmak riskli bir alandır. Birkaç metre dahi olsa iskeleden düşme sonucu oluşacak hasarlar ciddi boyuttadır ve kişi iskele kullanımı gerektiren her türlü durumda paraşüt tipi emniyet kemeri kullanmayı tercih etmelidir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Periyodik Kontrolü
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanacak olan kişilerin, kemeri kullanmaya başlamadan önce her defasında kontrol etmesi gerekir. Fakat sadece küçük bir inceleme güvenlik açısından yeterli olmayabilir. Paraşüt tipi emniyet kemeri periyodik kontrolü yapılması sağlıklı çalışma ve yüksek güvenlik sağlanması için önemlidir. İSİG T 529. maddesine göre periyodik kontrolün her 3 ayda bir ve bu konuda eğitilmiş/ uzman olan kişiler tarafından yapılması gerekir. Kontrol esnasında fark edilen arıza ve kusurlar ortadan kaldırılmadan kemer tekrar kullanılmayacaktır.