Paraşütle atlayış yapanlar, tırmanma sporu ile ilgilenenler ve yüksekte çalışan kişiler için özel olarak tasarlanmış olan paraşüt tipi emniyet kemerleri hayati önem taşımaktadır. Dolayısı ile paraşüt tipi emniyet kemeri periyodik kontrolü muhakkak yapılmalıdır. İlk olarak takip edilmesi gereken emniyet kemerinin renginde bir değişme olup olmadığına bakmaktır. Bunun yanında herhangi bir dış etki sonucu örneğin kesilme, yırtılma, yabancı kimyasal madde değmesi, incelme, yıpranma ve erime gibi durumların olup olmadığına bakılmalıdır.
Emniyet kemerinin dikişleri sık sık kontrol edilmelidir. Çünkü dikiş yerlerinde herhangi bir sökük büyük zarar sebebiyet verebilir. Tokaların mekanizması periyodik olarak kontrol edilmelidir. Madeni bir yapıya sahip olan kısımlarının şekilleri incelenmelidir. Bu kısımlarda pürüz, çatlak, yıpranma, kırık veya parçalanma var mı bakılmalıdır. Marka her zaman okunur halde olmalıdır.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Periyodik Bakımı Neden Önemlidir?
Yüksek alan olarak geçen her bölgede muhakkak kullanılması gereken paraşüt tipi emniyet kemerleri hayati kurtarıcıdır. Vücudu sıkıca kaplar ve olası bir istenmeyen durum karşısında koruma sağlar. Omuzları, kolları, beli ve bacağın üst kısmını sarar. Yani hem vücudun üst kısmını hem beli hem de bacağın üst kısmını korumaya alır. Herhangi bir düşme durumunda durdurma halatı devreye gireceğinden büyük zararlar önlenmiş olur. Dolayısı ile böyle bir önemli işleve sahip olan paraşüt tipi emniyet kemeri periyodik bakımı oldukça hayati öneme sahiptir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Nasıl Kullanılmalıdır?
Paraşüt tipi emniyet kemeri giyilirken ilk olarak sırttaki D halkası tutularak sallanır. Çünkü buradaki kolonlar olası hasar ve yıpranmaya karşı koruyucu görev yapar. Sonrasında emniyet kemeri omuzlardan geçirilir ve bacakların arasından tutularak bağlantısı yapılır. Ardından ise göğüste bulunan kısım ile birleştirme yapılır. Bel kısmında ortalama 3-4 cm boşluk bırakılarak eşitlenir ve iyice sıkılanır.
Bacak kısmında ise ortalama 6-7 cm boşluk bırakılır. Kan dolaşımının sağlanmasına dikkat edilmelidir. Göğüs bölgesinin ise kolonları dik durmalıdır. Parmak ucunun girebileceği genişlikte bel kısmına kolonlar yerleştirilmelidir. Bu şekilde çok sağlam ve güvenilir olacaktır. Tabi ki tam güvenilir olması için paraşüt tipi emniyet kemeri periyodik bakımı ihmal edilmemelidir.