Tam vücut tipi emniyet kemeri nedir konusu iş güvenliği ekipmanlarının kapsamındadır. Yüksekte çalışan ve düşme durumunda hayati tehlikeyle karşı karşıya olacak kişiler paraşüt tipi emniyet kemerini kullanırlar.
Paraşüt kemerler tüm vücudu koruma altına alacak şekilde omuzlar, bacaklar ve göğüs bölgesini tamamiyle kontrol altına alırlar. Paraşüt kemeri seçerken kullanacak kişinin ağırlığını tam olarak taşıyabilecek modeli seçmek gerekir. Emniyet kemerleri 3 metreden yüksek olan çalışma alanlarında zorunlu olarak kullanılırlar.
Eğer çalışan kişi üzerinde emniyet kemeri varken düşme durumu yaşarsa tazminat hakkı doğar. Paraşüt emniyet kemerleri kullanılmadan önce her seferinde kontrolleri yapılmalı ve kullanımdan sonra bakımları sağlanmalıdır.
Tam Vücut Tipi Emniyet Kemeri Standartları
Tam vücut tipi emniyet kemerleri saf elyaf malzeme veya çoklu elyaf malzeme kullanılarak üretilmelidir. Yapısını sentetik lifler oluşturur.
Kullanılan sentetik liflerin 0,6 N/tex hassasiyete sahip olması gerekir. Tam vücut tipi emniyet kemeri nedir konusu ile birlikte yapısal özellikleri de önemlidir. Kullanımı güvenli olacak emniyet kemerinin yapısının diğer özellikleri şöyledir:
- Örgü kısımlar için iplik kullanılır ve kaliteli yapıda olmalıdırlar.
- Kullanılan iplerin bakım sırasında rahat kontrol edilmesi için emniyet kemerinden zıt renklere sahip olması gerekir.
- Omuz bölgesindeki ve alt destek bölgesindeki kayışlar 40mm genişliğe, ikincil kayışlar 20mm genişliğe sahip olmalıdır.
- Metal kısımlar EN 362 standardına sahip olmalıdır.
Vücut Tipi Emniyet Kemeri
Paraşüt tipi emniyet kemerleri tüm vücuda koruma sağlayacak şekilde yüksekte çalışma alanları için üretilmişlerdir. Her kullanımdan önce mutlaka kontrol edilmelidirler. Kontrol aşamasında şerit kısımlarında renk değişimi olup olmadığına bakılır.
Şerit kısımlarında yıpranma olup olmadığına bakılır. Şeritleri tutan dikişler kontrol edilerek sökülmediklerinden emin olunur. Kemer tokaları çekmek suretiyle kontrol edilir. Metal bölgelerde paslanma, şekil değişimi gibi durumların yaşanmadığından emin olunur.
Emniyet kemerinin markasının her seferinde okunur durumda olması gerekir. Kontrol aşamasında eğer tek bir bölgede dahi olumsuz bir durum varsa kemer kullanılmaz.