İş güvenliği emniyet kemeri özellikleri yüksekte çalışan kişiler için her işveren tarafından sağlanması gereken can güvenliğini temin eder. Paraşüt tipi emniyet kemeri yüksekte çalışanlar için doğru tercihtir.
Yüksekliği 3 metrenin üzerinde olan yüzeylerde çalışılacağı zaman gerçekleşebilecek aksilikler önceden belirlenerek önlem alınır. İş güvenliği ekipmanlarının kullanılmasını sağlayacak olan işverenlerin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:
- Yüksekte çalışılacağı zaman planlı ve programlı olunması.
- Yüksekte çalışacak olan kişilerin iş güvenliği konusunda eğitim alması.
- Çalışırken oluşabilecek risklerin hesaplanması ve önlem alınması.
- İş güvenliği ekipmanlarının bakım ve kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması.
İş güvenliği konusunda üzerine düşen görevleri yapmayan firmalar ceza alırlar.
İş Güvenliği Emniyet Kemeri Çeşitleri
İş güvenliği konusunda emniyeti sağlayacak olan kemerlerin en çok kullanılanı paraşüt kemerlerdir. Bunlar haricinde bel kemerleri de vardır. İş güvenliği emniyet kemeri özellikleri kullanacak olan kişinin ağırlığına bağlıdır.
Öncelikle nasıl bir yüzeyde çalışacağınıza bağlı olarak doğru kemer seçimi yapılır. Soğuk yüzey veya sıcak yüzey gibi farklı alanlarda koruma sağlayacak olan kemerler seçilmelidir.
Emniyet kemerleri ergonomik olur. Bu özelliği sayesinde kişi uzun süre oturur pozisyonda çalıştığında vücudu kötü etkilenmez ve rahat çalışabilir. Beden ölçüsüne göre ayarlanan emniyet kemerleri kullanan kişinin vücuduna tam koruma sağlarlar. Karabina, lanyard, düşüş durdurucu gibi ekipmanlar ile birlikte kullanılarak güvenliği sağlarlar.
İş Güvenliği Emniyet Kemeri Kullanımı
Emniyet kemeri yüksekte çalışan kişi için düşme durumu yaşanırsa hızlı bir şekilde müdahale ederek enerjiyi emecek biçimde çalışma prensibine sahiptir. Birlikte kullanıldığı karabina ve şok emici gibi ekipmanlar da düşme durumu gerçekleşirse yüksek darbe oluşumunu engeller.
Paraşüt emniyet kemerini kullandıktan sonra her seferinde kullanan kişi kontrol etmek durumundadır. Eğer emniyet kemeri üzerinde hasar ya da yırtılma gibi durumlar varsa kesinlikle bir daha kullanılmamalıdır.
Kemeri kullanan kişinin ağırlığı tam olarak kemer tarafından karşılanmalı ve düşme anında oluşacak darbe etkisini de kaldıracak şekilde olmalıdır.